Alla inlägg den 3 juni 2007

Av eva - 3 juni 2007 14:06

 Taberg

Ja, det var där Per och Leymus gick sitt  SM uttagningspår i viltspår i går.

Per var helnöjd med Leymus . Eftersom jag efter det Leymus blivit SVCH inte känner mej så motiverad med att fortsätta spårningen så har Per tagit över den biten.( Han behöver ju en eftersökshund till älg och rådjursjakten.) Spåret var uppdelat i lite olika moment.

Först skulle hunden leta upp där spåret började och föraren skulle bedömma vad det var för sort skott. Benskot, bogsskott osv. Leymus klarade det utan problem men husse var inte med på noterna och missade

när Leymus makerade så när Per kom fram så hade Leymus ätit upp benbitarna och det låg en liten köttslamsa kvar så där missade Per vad det var för sort skott.  Sedan gjorde Leymus ett kanonspår 42 poäng av 42 möjliga ! Du skulle även konstatera var det fanns sårlegor under spårets "gång". När man kommit så långt att det skadade djuret skulle avfångas så fick du sätta hunden lös eller kopplad och gå ca 50 meter från hunden skjuta ett skott och ytterligare vänta några minuter. Leymus satt helt tyst men reste sig när det var 1 minut kvar så där fick dom inte full poäng.

Av 51 möjliga poäng så hade Leymus och Per 45 poäng .Bästa hund i går hade 48 poäng och den blev 5:a förra året på SM så gissa om vi är nöjda !

Det var 2 domare som följde med hela tiden och de dömde oberoende av varandra och de sa också att det var inte ofta som man få se  tre så duktiga spårhundar på en och samma dag och dom tre var Leymus , Diezel  samt den hunden som fick mest poäng i går.

Mönsterås


Ja.,så vad det dags för mej och Disco att tävla igen. Eftersom han den sista tiden har gått i taket när man bara andas fot så kändes det som att gå ut med en tidsinställd bomb på lydnadsplan idag. Men trots att det inte blev något 1:a pris( idag heller) så är jag nöjd menden "bruna raketen".

Han var fokuserad till max på mej och samtidigt tyst och tycker att det här är det roligaste som finns.


Så här blev våra poäng :

Platsliggande  10

Fritt följ           8          ligger långt fram

Läggande        10          snyggt

Ink med ställ     6,5       dk, många steg, avslut

Sändande med

ställande          0           lämnar rutan innan momentet är slut

Apportering      7            lätt tugg

Hopp               8,5         dk med  arm

Fjärr                5            dk , ligger innan kommande, flyttar sej framåt

Helhet             8            ibland lite snabb


När är momentet slut vid rutan egentligen ? Verkar som om domarna har olika uppfattning om detta. Disco mötte mej när tävlingsledare sa att jag kunde avhämta hunden. En del sa att momentet är slut där men domaren dömde det som noll eftersom han inte stod kvar i rutan tills jag kom fram.

Verkar vara väldigt skilda uppfattningar där.


Efter tävligen kom det fram en man till mej och undrade vad Disco var för ras egentligen !!!!!  Jag sa att det var en korthårig flat och då tittade han konstigt på mej men tyckte jag hade en trevlig hund .


Så i dag känns det som om 1:a priset faktiskt är inom räckhåll .....

Ovido - Quiz & Flashcards